Pogosta vprašanja

Zakaj acroyoga?

V dvoje je lepše in joga ni izjema.  Ko gibanje raziskujemo v paru, nam zakonitosti ravnotežja ne pustijo, da bi odplavali v svoj svet ali se ujeli v vzorec. Kontakt nas spodbuja, da ostanemo prisotni in ves čas iščemo prostor kjer se najina središča, srečata v ravnotesju. V odnosu lahko rastemo, kadar z drugim podelimo in izrazimo naše notranje občutke.

Kako poteka trening?

Najprej ogrejemo telo, to je lahko kratka sekvenca joge, vaje s partnerjem, osnovne motorične vaje, funkcionalno gibalne vaje, fluidni impro gibi ali kaj drugega, kar vas pripelje iz glave v telo in dobro ogreje sklepe in prebudi mišice.

Ogrevanju sledi učenje novih gibalnih vzorcev najprej posamezno brez partnerja ali s pomočjo njega, da gibe, ki jih kasneje delamo s partnerjem, najprej osvojite v svojem telesu. Tako so karnejši poskusi na partnerju lažje in uspešnejši.

Sledi ‘letenje’, kjer običajno sodelujeta dva, letalec in baza. Na začetku pa je ključen še tretji, spoter, ki pomaga zgraditi zaupanje, skrbi da so pristanki mehki in sodeluje pri komunikaciji med obema. Vloga baze je, da drži ravnotežje, saj ima stik s tlemi, daje pobudo in je odgovoren, da ima letalec zanesljivo oporo, kjer jo potrebuje. Letalčeva naloga pa je, da ohranja svoje središče nad bazo, se v njem umiri, in uporabi pomoč partnerja, da se odpre v položaju.

Ure so sestavljene tako, da vam omogočijo postopno napredovanje. Skozi različne vaje krepimo moč, gibljivost, funkcionalnost telesa ter zaupanje, igrivost, kreativnost in zavedanje.

Trening zaključimo s sproščanjem, raztegovanjem, masažo ali kako dručače. V mislih imamo predvsem to, da na koncu v telesu ponovno vzpostavimo ravnovesje in umirimo živčni sistem. 

Za to moraš biti pa zelo močan in gibljiv, kajne?

Tako moč kot gibljivost pa tudi koordinacijo, ki je prav tako pomembna, se da natrenirati.

Pogosto slišim, predvsem fante, potožiti, da ne morejo biti baze, ker ne morejo stegniti nog. Kdo pa je rekel, da morajo biti ravne? Na nogah lahko nekoga držite v ravnotežju tudi če so le te pokrčene. Res bodo več dela prevzele mišice, a že čez mesec dni bodo noge močnejše in bolj iztegnjene. 

Če se boste vedno izmikali, češ da niste dovolj gibčni, bo vaše telo z vsakim dnem samo še bolj zakrčeno. Dobra stran, da začnete prav z akrojogo je ta, da se boste ob tem ko krepite in raztegujete mišice zraven še pošteno zabavali.

Začne lahko čisto vsak, če le nima kakšnih zdravstvenih ovir, ki omejujejo fizično vadbo. Bolj kot fizična pripravljenost je nujno, da zberete pogum in pridete! Vse ostalo je dosegljivo z prakso, potrpljenjem in disciplino.

Ali potrebujem partnerja, da se lahko udeležim tečaja?

Ne, brez problema lahko prideš tudi sam/-a. Na začetku delamo v trojkah, tako da ni bojazni da ostaneš sam/-a.

Res, da je super delati z nekom, ki ga poznaš a na naših tečajih vsaj na začetku spodbujamo, da menjavate partnerje. Tako se bolje naučite kaj za vas deluje in kaj ne ter to znate tudi skomunicirati s primarnim partnerjem. 

Kaj pa varnost?

Varnost vseh vpletenih je ena najvišjih prioritet pri akrojogi. Da bi se pri napredovanju vedno počutili varno, že od samega začetka treniramo tudi vlogo spoterja. To je tretja oseba, ki pomaga da letalec vedno varno pristane na tla in da vsi osanejo nepoškodovani.

Vloga spoterja se na začetku morda zdi nepomembna, a vsak napreden praktikant ve kako pomembn in neprecenljiv je zanesljiv, oprezen in učinkovit spoter. Učenje s pomočjo spoterja je hitrejše, varnejše in vnaša večjo stopnjo zaupanja. 

Kakšna je razlika med acroyogo in akrobatiko?

Morda nekdo na prvi pogled ne vidi razlike, pa vendar je ta ogromna. Akrobatika je usmerjena navzven, na nastop, tekmovanje, razkazovanje. Akrojoga nasprotno se obrača navznoter. Poleg fizične komponente je prisotna še socialna praksa, komunikacija, sodelovanje. Končni položaj sam po sebi ni toliko pomemben, kakor je pomembna izkušnja na poti tja.

Zakaj bi prišel/-a na trening? Zdi se mi, da se lahko vsega naučim iz Youtuba.

Danes je vse na spletu in vsak je lahko instant mojster. Seveda sem tudi sama spremljala videe na youtubu in se učila iz priročnika. Ko smo začeli vaditi Acro yogo, organiziranih treningov in vaditeljev z izkušnjami ni bilo v bljužini in edini način je bil učenje iz poskusov in napak. Lahko je trajalo tedne, da smo dojeli ključen detajl, ki je naredil določen položaj udoben in lahkoten. A na tej točki smo bili še vedno bližje telovadbi kot pa čemu drugemu. Glavno vprašanje je bilo kako izvesti določen položaj, da bo izgledal dobro za fotko.

Zato splet ne more biti edini vir. Glavni premiki v moji praksi so se zgodili pri kontaktnih urah in na delavnicah z izjemnimi učitelji iz različnih področij. Od joge, akrobtike, plesa, masažne prakse,… povezave iščem na vsakem koraku, pri vsem kar delam.
Proces je trajal (in še traja) leta prakse, predanosti in kontemplacije. Naj vas ne zaslepijo slike, joga se zgodi znotraj in delite ga le v trenutku z osebo s katero letite. Vsakič znova. In to je tisti čar, ker vsakič raziskuješ, kot da je prvič in ne nasprotno, da si razočaran ker bi vedno lahko bilo boljše.

Pri vodenju skupine želim z vami podeliti to svojo notranjo izkušnjo, da bi jo doživeli tudi sami. Položajev ne predstavljam kot zaporedje korakov in pravil, ampak jih umeščam v širši kontekst zaznave sebe, partnerja in prostora. Spodbujam vas in vodim, da razvijate inteligenco svojega telesa, mu prisluhnete in se ga z dihom naučite voditi.  Takrat lahko spustite razum in se prepustite občutkom.

‘One learns trough the heart, not the eyes or the intellect’ M.Twain

Če te zanima še kaj, piši na eva.brovinsky@gmail.com

PRIJAVI SE NA TEČAJ

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s